A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Emléknap: április 16.

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották.

1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén. A Holokauszt Emlékközpont minden évben e napon emlékműsorral, az Áldozatok emlékfalánál mécsesgyújtással emlékezik meg a holokauszt nemzeti áldozatairól.
 Megemlékezéseink a Holokauszt Emlékközpontban

 


2014. április 16.
Faültetés, kiállításmegnyitó és díszelőadás a 70. évfordulón


A Bornemisza Péter Gimnázium, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium és a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola diákjai emlékfát ültettek, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékei zenei műsort adtak elő a Holokauszt Emlékközpont udvarán a 70. évforduló tiszteletére.  A túlélők és leszármazottaik a hagyományos mécsesgyújtást követően az "Ahol a fény is sötét volt" című kiállítást tekinthették meg, mely Kádár György alkotásait mutatta be. A tárlatot dr. Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg. Az emléknap az „Emlék és Varázslat” című dokumentumjáték díszelőadásával zárult. (Fotó: MTI/Marjai János) A képen látható emlékfa páfrányfenyő (Gingko Biloba), az öröklét fája, melyet a Füvészkert ajándékozott az emlékközpontnak.

 


2013. április 16.
Wiesenthal-díjak átadása és Emlék-képek kiállítás megnyitása


Az Emlékközpont egész napos programmal, díjmentes kiállítás látogatással, emlékműsorral várta a megemlékezőket. Névbejelentő és emlékmentő szolgálat fogadta mindazokat, akik személyes információkkal és kordokumentumokkal érkeztek, hogy áldozattá vált hozzátartozóik élete, neve ne merüljön feledésbe, nevük felkerülhessen az Áldozatok Emlékfalára. Délután 17 órától emlékműsor kezdődött, melyen a 2013-as Wiesenthal-díjakat adtuk át Barna István és Mátraházi Ferenc pedagógusoknak. majd A magyar kultúra veszteségei  című pályázat két első helyezettje mutatta meg, esszéikben hogyan őrzik tragikus sorsú, kultúrateremtő elődeink emlékezetét. Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg az Emlék-képek, Feledhetetlen XX. századi élettörténetek című időszaki kiállítást. Az eseményen beszédet mondott prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Steven Theodore Katz professzor, az International Holocaust Remembrance Alliance (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) elnökének főtanácsadója. Az emlékműsor végén, Totha Péter Joel, a Páva utcai imaház rabbijának imáját követően a résztvevők mécsest gyújtottak és az emlékezés kavicsait helyezték el az Áldozatok Emlékfalánál. Az emléknap programja este a Cipők a Duna-parton emlékműnél fejeződött be, ahol közös mécsesgyújtással és néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.
 


2011. április 15.
Emlékezés, mécsesgyújtás, nagyváradi naplóból írt színdarabA megemlékezőket 2011-ben is az Ady Endre Gimnázium diákjai fogadták az áldozatok nevének felolvasásával és emlékmécsesekkel. Beszédet mondott Ormos Mária történész. Nagy várakozással fogadták a vendégek a Bach D-dúr szonátájának 2. tételét előadó Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművészt. Az Áldozatok Emlékfalánál Iványi Gábor metodista lelkész és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mondtak imát. Az eseményen megjelent Greg Dorey, az Egyesült Királyság, Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete és számos kormányzati, vallási és civil szervezet vezetője, képviselője. Az áldozatok emlékfalánál történő mécsesgyújtást követően a megemlékezők megtekintették a két nagyváradi lány naplója alapján készült Piros bicikli című színdarabot.

 


2010. április 16.
Wiesenthal díjak, kiállításmegnyitók a holokauszt emléknapján


A Holokauszt Emlékközpontban április 16-án mécsesgyújtással kezdődött a megemlékezés. Nagyszámú diplomáciai testület, egyházi és társadalmi szervezet képviselői előtt immár harmadik alkalommal adtuk át a a holokauszt emlékének megőrzéséért legtöbbet tevékenykedő személyeknek a Wiesenthal díjat. Két új időszaki kiállításukat nyitottuk meg ezen a napon. Weiner Leó emléke előtt tisztelegtünk születésének 125. évfordulója alkalmából az életét és munkásságát bemutató kamarakiállítással és koncerttel. Késői hazatérés című képzőművészeti kiállításukon három különös sorsú, száműzött művész alkotásait mutattuk be.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.