99 éves Radnóti Miklósné

Sieles  Gyarmati  Fannival1935K Web

Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége, társa, segítője 1912. szeptember 8-án született. A most 99 éves Radnóti Miklósné, Gyarmati Fanni talán a világ legszebb szerelmes verseinek múzsája, ma is abban a lakásban él, ahol valamikor kettesben laktak a férjével, s ahol megmaradt az ajtón a régi névtábla: Dr. Radnóti Miklós.

A szerető hitves mindvégig megőrizte azt a bájt, finomságot és kedvességet, amelyek egykori közös fotóikról áradnak. Gyarmati Fanni ma is hordozza szívében mindazt a tisztaságot és erkölcsi szilárdságot, amely összekötötte férjével, a mártír költővel, Radnóti Miklóssal. Az 1944 óta eltelt sok-sok év alatt Radnótiné Fanni generációk sorát tanította nyelvekre és versmondásra. Szellemileg ma is friss, nem lankad túláradó életkedve és életereje, egy jobb világba vetett hite és optimizmusa. A “hitves” megőrzött mindent abból, amit Radnóti Miklós költészete és humanizmusa jelent. Megmentette az utókor számára a verseket, a fényképeket, Radnóti naplóját, levelezését. A Kohányi Társaság születésnapján köszöntötte Radnóti Miklósné, Gyarmati Fannit. Piros, fehér, kék szalaggal átkötött kilenc szál sárga rózsával, Gyarmati Fanni kedvenc virágával kívánt jó egészséget, hosszú életet, derűs és boldogságban eltöltött hétköznapokat. Radnóti Miklós élete, költészete és embersége kifejezi mindazt, amit a Kohányi Társaság képvisel. Ezért a Társaság kezdeményezi, hogy Radnóti Miklósné, Gyarmati Fanni legyen a Kohányi Társaság örökös tiszteletbeli tagja. Születésnapján sok boldogságot kívánunk a csodálatos asszonynak, akinek jelenléte figyelmeztet és tanít, aki megőrzött valamit abból a régi világból amikor még szerették egymást az emberek, és megőrizte a borzalmas és soha nem felejthető emlékét annak a korszaknak is, amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra. Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni talán azért jött e Földre, hogy ellentéte legyen mindannak a rossznak, amire az ember képes. Ők mutatják az emberiség jobbik arcát. Kívánjuk, hogy Radnóti Miklós drága felesége, Gyarmati Fanni kedves lénye, még nagyon sokáig itt legyen közöttünk, valamennyiünk nagy örömére.

Forrás: ww.measz.hu

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.