Emléktáblát avattak Kassán Mikuláš atyának

Pater  Mikulas Arc

2013. augusztus 16-án, a kassai „Veritas” Kultúrház homlokzatán magasrangú egyházi és városi képviselők jelenlétében emléktáblát avattak Mikuláš atya tiszteletére. Jozef Lexmann, Mikuláš atya kimagasló alakja volt a kassai domonkos rendnek.  A nyilas terror idején, 1944/1945 telén a kassai domonkos rendi templom kriptájában vallási és politikai nézeteiktől függetlenül sok menedéket és oltalmat kereső embert fogadott be és mentett meg a biztos haláltól.

Mikuláš atyának köszönhető a mai napig működő kassai „Veritas” Kultúrház létrehozása. Benne elsősorban fiatalokkal foglalkozott, különösen a műszaki beállítottságúak gyűltek köré, mivel szerzeteseknél szokatlan módon az atya jogosítvánnyal és repülési engedéllyel is rendelkezett. A II. világháboró idején a domonkos rendiek templomába csak 1944. december végén húsz ember „költözött” be. A túlélők vallomása szerint a bújtatottak között volt Szenes Edmund mérnök, fia Szenes János, id. Rácz Olivér.  Januárban, a felszabadulás előtti utolsó napokban még számosan csatlakoztak a bújtatottakhoz.

Mikuláš atya a háború után is folytatta  tevékenységét, amiért 1948 után az új, kommunista hatalom üldözte és később őrizetbe is vette. A kolostorok felszámolása után Csehországban, 1952-ben egy börtönben vesztette életét.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.