Emléktáblát avattak Kassán Mikuláš atyának

Pater  Mikulas Arc

2013. augusztus 16-án, a kassai „Veritas” Kultúrház homlokzatán magasrangú egyházi és városi képviselők jelenlétében emléktáblát avattak Mikuláš atya tiszteletére. Jozef Lexmann, Mikuláš atya kimagasló alakja volt a kassai domonkos rendnek.  A nyilas terror idején, 1944/1945 telén a kassai domonkos rendi templom kriptájában vallási és politikai nézeteiktől függetlenül sok menedéket és oltalmat kereső embert fogadott be és mentett meg a biztos haláltól.

Mikuláš atyának köszönhető a mai napig működő kassai „Veritas” Kultúrház létrehozása. Benne elsősorban fiatalokkal foglalkozott, különösen a műszaki beállítottságúak gyűltek köré, mivel szerzeteseknél szokatlan módon az atya jogosítvánnyal és repülési engedéllyel is rendelkezett. A II. világháboró idején a domonkos rendiek templomába csak 1944. december végén húsz ember „költözött” be. A túlélők vallomása szerint a bújtatottak között volt Szenes Edmund mérnök, fia Szenes János, id. Rácz Olivér.  Januárban, a felszabadulás előtti utolsó napokban még számosan csatlakoztak a bújtatottakhoz.

Mikuláš atya a háború után is folytatta  tevékenységét, amiért 1948 után az új, kommunista hatalom üldözte és később őrizetbe is vette. A kolostorok felszámolása után Csehországban, 1952-ben egy börtönben vesztette életét.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában - Mindennapok és újrakezdések egy zsinagóga és közössége életéből A Pesti Izraelita Hitközség két világháború között meghirdetett Vissza a zsidósághoz! programjának kiemelkedő építészeti és szellemi szimbóluma az 1924-ben felavatott Páva utcai zsinagóga, amelyet Baumhorn Lipót, a legnagyobb...

Tovább

Kiállítás kezdete

2021. január 27.

Kiállítás vége

2021. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.