Kutas László szobrász a 2012-es Wiesenthal-díjas

Kavics Ff

A Holocaust Közalapítvány 2008 óta Wiesenthal-díjat adományoz olyan személyeknek, akiknek tevékenysége méltó Simon Wiesenthal életművéhez, akik munkájukkal elősegítik a magyarországi holokauszt emlékének ápolását, megőrzését. Kutas László szobrászművész kiteljesedő életművével, emberi magatartásával méltónak találtatott arra, hogy az alapítvány munkásságát 2012-ben e díjjal ismerje el. Soproni és balfi szoborkompozíciója kimagasló és megrázó tiszteletadás az ártatlanul megölt zsidók áldozata előtt. A díjat április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján prof. dr. Szita Szabolcs adta át a napokban 76 születésnapját ünneplő művésznek.

Kutas László 1936. április 17-én, Budapesten született. Édesapja Kutas Emil, református lelkészként szolgált. 1954-ben érettségizett, majd hat esztendőn át a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán szerzett diplomát, Pátzay Pál növendéke volt. Eleinte kőből faragott köztéri szobrokat készített. 1974-ben nemzetközi érempályázaton nyert Firenzében, mikoris 20 ország 400 szobrásza közül első díjjal ismerték el. Közben házasságot kötött Hoffmann Henriette festőművésszel, aki két leánnyal ajándékozta meg. Ágnes lányuk grafikus, de főleg hegedül és énekel, Diana diplomás látványtervező.
Kutas László közben egyre több érmet készített. A Magyar Nemzeti Bank 25 emlékérme pályázatából 13-at megnyert. Kisplasztikái öt földrész számos köz- és magángyűjteményébe jutottak el. Több mint 130 kisplasztikát készített, eleinte kőből, napjainkban inkább bronzzal dolgozik. Hetvennél több munkáját helyezték el köztereken itthon és külföldön. Sopronban 41 munkája található. Petőfi mellszobrát - Budapest ajándékaként készítette - Kijevben állították fel. 1990-ben Lady Diana hercegnőnek ajándékozta a Mary Poppins kisplasztikáját.

Kutas László holokauszt emlékmű Sopron-Paprét, 2004.A soproni Papréten, az ortodox zsidók 1944-ig tradicionális lakhelyének és templomának közelében található Kutas művész úr humánumról, mély együttérzésről tanúskodó holokauszt emlékműve. A szoborkompozíció kimagasló és megrázó tiszteletadás az ártatlanul megölt zsidók áldozata előtt. Az alkotó a számunkra máig felfoghatatlant, ahogy a költő írta, a förtelmes halált, a gázkamrába kényszerített honfitársaink hiányát jelenítette meg. A bronz alkotás a gázkamra előtti helyiség falát reprezentálja. A számmal megjelölt fogasokon személyes tárgyak függenek. Az immár gazdátlan ruhák, a padlóra sorba rakott cipők mellett a gyerekek kedves, otthagyott játékai, valamint szemüvegek láthatók.
Kutas László holokauszt szobra őszinte, mindenben hiteles alkotás. 2004 óta évszázados platánfák körében döbbenti meg az arra járókat. Talapzatán magyar és héber felirat olvasható: "Halljad Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló egy!" A hátfalon a fölszálló betűk a rómaiak által Tórába csomagolva elégetett, fantasztikus tudású Hanina ben Tradjon rabbi mártíriumára emlékeztetnek, az ő lelke Jeruzsálemben az írás betűivel együtt szállt föl a Mindenhatóhoz.

Kutas László-Winkler Barnabás: Balfi Nemzeti Irodalmi-Történelmi Emlékhely, 2008.Kutas László tevékeny volt a Balfon Winkler Barnabás építész által tervezett emlékmű előkészítésében is. A Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhely a második világháború utolsó hónapjaiban Sopron környékén felállított kényszermunkatáborok áldozatainak állít emléket, köztük olyan jeles személyeknek mint Szerb Antal, Halász Gábor, Sárközi György.

Munkásságáért Kutas László 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.


Tervei szerint a közeljövőben szakmai tapasztalataival segíti Dan Reisinger Izrael-díjas művész erőltetett menetet szimbolizáló alkotásának az Emlékközpont udvarán történő megvalósítását.
 

   Korábbi Wiesenthal-díjasok>> 

Csatolmányok

Név Méret
Kutas Laszlo Laudacioja 2012 04 16 387.98 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.