Wallenberg-konferencia Prágában

Wallenberg

2012. november 5-én „Szemtől szemben a rosszal címmel” címmel tudományos konferenciát rendeztek Prágában Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről. A Cseh Köztársaság Országgyűlésének képviselőházában rendezett program megnyitó beszédét Miroslava Němcová, a prágai törvényhozás alsóházának elnöke, a rendezvény fővédnöke tartotta.

Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára bevezető előadást tartott a konferencián, melynek keretében beszámolt a Wallenberg-év magyarországi rendezvényeiről és eseményeiről is.  "Raoul Wallenberg olyan inspiráló személyiség volt, aki bebizonyította, hogy az egyéni emberi erőfeszítés egészen egyedülálló teljesítményekre képes. Az ihlető erőt, amellyel Raoul Wallenberg rendelkezett, ma a fiatalság számára példaképnek lehet, és kell is állítani." - nyilatkozta Németh Zsolt, az MTI prágai tudósítójának a tanácskozás után.

A svéd és az izraeli nagykövetek is üdvözölték a konferencia hallgatóságát, majd ezt követően három történész, Jehuda Bauer Izraelből, Johan Matz Svédországból és  intézményünk képviseletében, Salamon Pál számolt be a Wallenberggel kapcsolatos kutatások új eredményeiről. A konferencia résztvevői - politikusok, diplomaták, szakértők - Wallenbergnek, a második világháború idején Budapesten tevékenykedő svéd diplomatának elsősorban a bátorságát méltatták.

A résztvevők rövid részleteket láthattak a Wallenberg család tagjaival és egykori munkatársaival készített interjúkból. A rendezvényen bemutatták Szita Szabolcs The Power of Humanity című kötetét.

A konferenciát Daniel Herman szavai zárták. "Olyan ember volt, aki nem volt hajlandó fejet hajtani az őt körülvevő rossz előtt." - jellemezte a Totalitárius Rezsimeket Kutató Intézet igazgatója az egykori svéd diplomatát.

Forrás:MTI

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.