Wallenberg-konferencia Prágában

Wallenberg

2012. november 5-én „Szemtől szemben a rosszal címmel” címmel tudományos konferenciát rendeztek Prágában Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről. A Cseh Köztársaság Országgyűlésének képviselőházában rendezett program megnyitó beszédét Miroslava Němcová, a prágai törvényhozás alsóházának elnöke, a rendezvény fővédnöke tartotta.

Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára bevezető előadást tartott a konferencián, melynek keretében beszámolt a Wallenberg-év magyarországi rendezvényeiről és eseményeiről is.  "Raoul Wallenberg olyan inspiráló személyiség volt, aki bebizonyította, hogy az egyéni emberi erőfeszítés egészen egyedülálló teljesítményekre képes. Az ihlető erőt, amellyel Raoul Wallenberg rendelkezett, ma a fiatalság számára példaképnek lehet, és kell is állítani." - nyilatkozta Németh Zsolt, az MTI prágai tudósítójának a tanácskozás után.

A svéd és az izraeli nagykövetek is üdvözölték a konferencia hallgatóságát, majd ezt követően három történész, Jehuda Bauer Izraelből, Johan Matz Svédországból és  intézményünk képviseletében, Salamon Pál számolt be a Wallenberggel kapcsolatos kutatások új eredményeiről. A konferencia résztvevői - politikusok, diplomaták, szakértők - Wallenbergnek, a második világháború idején Budapesten tevékenykedő svéd diplomatának elsősorban a bátorságát méltatták.

A résztvevők rövid részleteket láthattak a Wallenberg család tagjaival és egykori munkatársaival készített interjúkból. A rendezvényen bemutatták Szita Szabolcs The Power of Humanity című kötetét.

A konferenciát Daniel Herman szavai zárták. "Olyan ember volt, aki nem volt hajlandó fejet hajtani az őt körülvevő rossz előtt." - jellemezte a Totalitárius Rezsimeket Kutató Intézet igazgatója az egykori svéd diplomatát.

Forrás:MTI

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.