Kutatás és emlékezet: Bergen-Belsen

A Bergen-Belsenbe került magyar deportáltak emlékezete és sorsuk kutatása a témája annak a könyvbemutatónak és panelbeszélgetésnek, amelyet 2015. november 26-án, 16 órai kezdettel tartunk a Holokauszt Emlékközpontban. Megemlékezünk az egyik legaktívabb túlélőre, aki sokrétű tevékenységével hozzájárult az elhunytak emlékezetének ápolásához és bemutatunk két kötetet, amely a tábort megjárt Székely-család levelezését és Weiczner Jenő naplóját tartalmazza.


Régen volt? Hol is volt? - vetélkedő középiskolások számára

kiíró: Raoul Wallenberg Alapítvány; Raoul Wallenberg Egyesület; Holokauszt Emlékközpont; BVHSZC Raoul Wallenberg Szakközépiskolája és Szakiskolája; Élet Menete Alapítvány jelentkezési határidő: 2015.12.20. Felhívás: A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont, a BVHSZC Raoul Wallenberg Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Élet Menete Alapítvány "Régen volt? Hol is volt?" címmel országos vetélkedőt hirdet a magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára. A XX.


Szenes Hannára emlékeztünk

Halálának évfordulója alkalmából emlékeztünk Szenes Hannára, akit hősként tisztel az izraeli nép, és hősként tisztelhetne a magyar nép is. Hetvenegy éve, 23 éves korában ítélte halálra a nyilas hadbíróság.


Az Emlékközpont az IHRA tanácskozásán

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA) egy olyan, több mint tizenöt éves múltra visszatekintő nemzetközi összefogás, amelynek célja a holokauszt oktatás, kutatás és az emlékezetkultúra fejlesztése, a megfelelő kormányzati támogatás biztosítása.


Dr. Csapody Tamás: A cservenkai tömeggyilkosság

"A civil német lakosság apraja-nagyja fizikailag is kivette részét a bácska útjain és a falvakon átvonuló bori zsidó munkaszolgálatosok megalázásából és meggyilkolásából. Ennek hátterében pedig a sok éven keresztül történő, tudatos és szervezett, német és magyar antiszemita propaganda állt. Ebben az egyértelműen zsidógyűlölő, magyar- és szerb-ellenes közegben a bori munkaszolgálatosokat kísérő magyar keret végképp elveszítette kontrollját az események irányítása és a parancsnokága alatt menetelő magyar katonai munkaszolgálatos századok felett, továbbá maga is tevékenyen részt vállalt a Cservenkáig tartó és részben a cservenkai gyilkosságokban."


Ángel Sanz Briz emlékmű Óbudán

Ángel Sanz Briz spanyol diplomata, embermentő tiszteletére emeltek emléktáblát Óbudán.
Sanz Briz, Angel (Zaragoza, 1910. szeptember 28.–Róma, 1986. június 11.) spanyol hivatásos diplomata, 1942. március 24-től budapesti ügyvivő, állomáshelyét 1944 decemberében hagyja el.


Zsidó élet az osztrák-magyar határ mentén, tudományos konferencia Sopronban

Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem, Benedek Elek Pedagógiai Kar, Brunszvik-terem 3. emeleti nagy-előadó
Cím: 9400 Sopron, Ferenczy János u. 5.
Résztvevők: kutatók, középiskolai és egyetemi tanárok, felsőoktatási intézmények diákjai, PhD hallgatók az ország minden részéről és a határon túlról (maximum létszám: 100 fő)
A konferencia nyelve: magyar
Részvételi díj: tanároknak, diákoknak ingyenes (Tanárok számára 15 kredites oklevelet biztosítunk.)


Tiszaladányi Jeremiád gulág-oratórium

Megrendítő színdarabbal hajt főt a gulágokba hurcoltak emléke előtt a Károli Egyetem Tantóképző Főiskolai Kar Karácsony Sándor Színpada a Holokauszt Emlékközpontban október 29-én.


Pedagógus konferencia

2015. október 10-én, szombaton rendeztük meg éves Pedagógus Konferenciánkat. Az egész napos programon számos előadást hallgathattak, workshopokon vehettek részt az érdeklődő tanárok neves előadók tolmácsolásában. A konferenciát Dr. Szita Szabolcs professzor nyitotta meg, és részt vett rajta Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete is.


Megemlékezés - Anton Posset

Fájdalommal a szívünkben emlékezünk meg Anton Possetről, aki landsbergi történelemtanárként a holokauszt emlékezéskultúra új dimenzióit nyitotta meg, és sokat tett azért, hogy a Landsberg környéki táborokban életüket vesztett foglyok, közöttük nagyon sok magyar emléke fennmaradjon.