Domonkos Miksa

Domonkos Miksa (Vágvecse, 1890. március 28.–Bp., 1954) katonatiszt, az I. világháború idején többször megsebesül. 1940-ben elbocsátják a Steyr Műveknél betöltött vállalatvezetői állásából, ezután a Pesti Izraelita Hitközség alkalmazottjaként dolgozik. 1944-ben a Zsidó Tanács műszaki előadója, a nyilas uralom idején a Zsidó Tanács egyik vezetője.

1953-ban az Államvédelmi Hatóság Stöckler Lajossal és Benedek Lászlóval együtt letartóztatja, egy anticionista koncepciós perben akarják szerepeltetni. Kezdetben azzal is megvádolják, hogy részt vett Raoul Wallenberg meggyilkolásában. Kilenc hónapi fogság után szabadlábra helyezik, de a fogságban elszenvedett kínzások következtében 1954 tavaszán meghal.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.