Szász Lajos

Szász Lajos (Szatmárnémeti, 1888. február 26.–Bp., 1946. augusztus 24.) pénzügyi tisztviselő, a Pénzügyminisztériumban a költségvetési osztály vezetője.

1939-től a Magyar Élet Pártja kecskeméti képviselője, a Pénzügyminisztérium adminisztratív államtitkára (1937–1942), közellátásügyi tárca nélküli miniszter (1942–1944), Sztójay Döme kormányában iparügyi miniszter, valamint 1944. augusztus 7. és 29. között kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter, Szálasi Ferenc kormányában kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter. A Törvényhozók Nemzeti Szövetsége egyik vezetője. A háború után népbíróság elé állítják, halálra ítélik, kivégzik.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.